שאלות נפוצות - זכויות יוצרים

בחזרה לשאלות נפוצות

חוק זכות יוצרים אינו מחייב רישום זכות יוצרים בישראל. הדרישה היחידה היא מקוריות. כדי להוכיח זכויותיו על היצירה, אדם חייב להוכיח שהוא היוצר המקורי של היצירה. חשוב לשמור רשומות של גרסאות מוקדמות של היצירה על מנת שישמשו הוכחה עבור היוצר להיותו היוצר המקורי.

"שימוש הוגן " הוא חריג לכלל שאוסר שימוש ביצירה  ללא הרשאת בעל הזכות בה. על פי חוק זכות יוצרים, שימוש הוגן כולל שימושים למטרות כמו לימוד פרטי, מחקר, ביקורת, סקירות, דיווח חדשותי, ציטוטים והוראות ובחינות על ידי מוסדות לימודיים. בנוסף, הגדרת שימוש כ"הוגן" נקבעת גם על פי הקריטריונים הבאים: (1) מטרת ומהות השימוש, (2) מהות היצירה בה נעשה שימוש, (3) היבטים איכותיים וכמותיים של היצירה בה נעשה שימוש, ו (4) השפעת השימוש על רך היצירה והשוק הפוטנציאלי.

רעיונות אינם מוגנים בחוק זכות יוצרים בישראל. לעומת זאת צורת הביטוי של הרעיון זכאי להגנת זכות יוצרים.

חוק זכות יוצרים קובע כי בעל זכות יוצרים רשאי לתבוע עד 100,000 ₪ כפיצוי ללא הוכח נזק עבור כל הפרה.

כדי להוכיח הפרת זכות יוצרים נדרש להראות כי היצירה היתה נגישה, וכי מידת הדימיון בין היצירה המקורית לזאת הנטענת כמועתקת גבוה מספיק על מנת לספק הוכחה נסיבתית לכך שהיצירה אכן מועתקת.

הפרת זכויות יוצרים מתרחשת כאשר עבודתו המקורית של אדם מועתקת על יד אחר. אין הכרח שהיצירה תועתק בשלמותה, אלא הפרת זכות יוצרים מוגדרת כשימוש בחלק מהותי מהיצירה המקורית ללא רשות. חלק מהותי מהיצירה מתייחס לא רק לכמות, אל גם לאיכות. כך לדוגמה, פיזמון של שיר עשוי להיחשב כחלק מהותי מהיצירה, ולכן שימוש בו מפר זכות יוצרים על אף שאיננו שימוש בחלק הארוך ביותר בשיר.

כן. בעלי הזכות רשאים לאסור על אחרים לעשות שימוש ביצירתם ללא רשות, ומתן זכות כזאת כרוכה בתשלום תמלוגים.

רוצים לדעת עוד? פנו אלינו
פנו אלינו
הירשמו לניוזלטר שלנו